Zuiderdijk alleen met Pasen dicht

Goed nieuws en slecht nieuws. We kunnen voor heel eventjes opgelucht ademhalen, want aankomend weekend met Pasen gaat de dijk dicht. Helaas maar voor één weekend dus, dus de kans is groot dat we het weekend daarna gewoon weer aan de goden overgeleverd zijn. De strijd is dus nog niet gestreden. Afgelopen weekend was ook een ‘normaal’ weekend, dus de verwachting is dat na Pasen de ellende weer net zo hard terugkomt, zoals altijd.

In 2018 is in het visiedocument van de gemeente Drechterland al besloten om in 2020 onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid om (doorgaand) gemotoriseerd verkeer te weren op de Zuiderdijk.

Gemeentebelangen heeft een poging gedaan vorig jaar om dit onderzoek te vervroegen naar 2019, maar dat voorstel is toen afgeschoten. Door corona komt deze beslissing nu weer op de lange baan. In februari bleek al dat de belofte om de metingen zoals deze in Lopik ook zijn uitgevoerd, op z’n vroegst pas in mei zouden starten, omdat de gemeente het rapport van Lopik nog niet bestudeerd hadden. (Wij wel en we hebben het ook in handen, zie bijlage) De aanpak van Lopik is eenvoudig en doeltreffend; je zet een enquête uit onder bewoners over de ervaren overlast, je telt in twee weekenden het aantal motoren, je sluit de dijk af, en telt weer het aantal motoren en je vraagt weer naar de afname van de ervaren overlast. Als deze twee voldoende afnemen, kan het besluit om de dijk af te sluiten definitief worden genomen.

Afname van de overlast op de Lekdijk bij Lopik

Wij zullen dan ook alvast een vooronderzoek doen als actiegroep en dit weekend ook verkeerstellingen uitvoeren en na komend weekend een enquête uitzetten onder de mailinglist over de ervaren overlast in het weekend, voor en na de afsluiting.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200408_43004681/dijk-tussen-hoorn-en-enkhuizen-paasweekeinde-dicht-voor-motoren-omdat-ze-voetgangers-en-fietsers-te-dicht-op-elkaar-drijven

3 gedachten over “Zuiderdijk alleen met Pasen dicht”

 1. Heb afgelopen weekend(zondag) 5 april op de dijk getracht te fietsen.Daarbij zijn wij zo gehin derd door motoren die echt gigantisch snel reden en ook optrokken.Dit was niet normaal.Ook
  kwamen er 6 audi’s en bmw’s voorbij .Deze hielden een wegrace vlg. ons .Zo ongegeneerd hard.
  Het was echt angstig omdat allemaal mee te maken.Bij Venhuizen(pindaboer)konden wij de
  dijk af en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt.Daarna binnendoor naar huis gefietst.
  Mijn man heeft langs de zuiderdijk een volkstuin en zelfs door de week scheuren motoren en
  auto’s over de dijk als hij daar aan het werk is.Mochten jullie mensen nodig hebben voor iets
  wij willen helpen bij controles e.d.Groeten Arie en Anja Sijs.Vette Knol 11 Enkhuizen

  1. Daar zijn wij heel blij mee. De bewoners proberen de verkeersregelaars ook te helpen met koffie/thee en vooral sanitaire voorzieningen (daar was even niet aan gedacht). Jullie inzet wordt zeer zeer gewaardeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *