Mailbox stond roodgloeiend

De ontwikkelingen sinds gistermiddag/avond zijn heel hard gegaan. Ook na het versturen van onze mail naar de gemeenteraad en college van B&W kwamen nog e-mails met klachten en filmpjes binnen. Een ronde langs diverse nieuwssites leerde dat niet alleen de Zuiderdijk en omgeving er helemaal klaar mee is, maar het lijkt erop dat 16 miljoen Nederlanders het gedrag van de 1,5 miljoen motorrijders in ons land massaal spuugzat zijn. In Limburg, Gelderland, Zuid-Holland en diverse andere plaatsen regende het klachten en verschenen artikelen in de lokale media aldaar. Gisteren meldde de NOS al even dat de verschillende veiligheidsregio’s aanstuurden op een nationaal overleg over de enorme overlast en aanvullende maatregelen zouden overwegen. Vanavond hebben de veiligheidsregio’s en de burgemeesters overleg:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1212139877/burgemeesters-bespreken-overlast-motorrijders

Hier is te lezen dat de KNMV zich horende doof en ziende blind opstelt over de discussie over de overlast en niet inhoudelijk ingaat op de klachten van omwonenden, maar de schuld schuift op ‘beeldvorming’ en dat er altijd geklaagd wordt in de eerste mooie weekenden (pak de handschoen eens op zou je zeggen, durf ook eens in die spiegel te kijken en te reflecteren in plaats van alleen maar hameren op waar je recht op hebt). De MAG stelt zich wat dat betreft volwassener op en erkent de ervaren overlast en roept haar leden op om de motor echt even te laten staan.

Vanochtend werden we benaderd door het Noordhollands Dagblad en RTV-NH, vrijwel tegelijkertijd en dit heeft geresulteerd in verschillende artikelen. Het NHD was gistermiddag bij een bezoek aan het strandje bij Schellinkhout, ook het enorme aantal motoren opgevallen, terwijl de NOS die avond blij naar buiten bracht dat het in de haven van Hoorn geweldig was en heel rustig. Overigens is het citaat van het NHD over dat we zelf de wegen gaan afsluiten nooit als zodanig door ons uitgesproken, maar het idee klinkt wel aanlokkelijk onderhand.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200406_15500035/omwonenden-zijn-herrie-van-motoren-op-zonnige-dagen-over-de-zuiderdijk-bij-wijdenes-helemaal-zat-video

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/265080/bewoners-venhuizen-zijn-motorrijders-spuugzat-de-wanhoop-nabij

De mailbox van de actiegroep bleef gedurende de dag volstromen met reacties, niet alleen hier uit de buurt, maar ook uit de binnenlanden van West-Friesland, maar soms ook zelfs ver daarbuiten. Nog een mooi filmpje van een van de dijkbewoners: https://youtu.be/OYlq7y9xUxE

We hebben ook gesproken met de eigenaren van de recreatiewoningen op Park West Frisia en die gaven aan dat ze dit weekend, ondanks het mooie weer, binnen hebben gezeten met de ramen en deuren dicht.

Om een beeld te geven van de groeiende omvang van het protest: de mailinglist van overlastzuiderdijk heeft inmiddels zo’n 60 emailadressen en daar zit ongetwijfeld een enkele ‘lurker’ tussen die de inhoud van de emails doorspeelt aan z’n motorvrienden, en dat mag, want niks is geheim wat we doen. Maar om even aan te geven dat het allang niet meer ‘om die paar zeikerige nieuwkomers aan de dijk gaat, die beter kunnen verhuizen’, zoals door een enkeling gesuggereerd is. We houden de emailadressen strikt geheim en zullen die met niemand delen, we hebben zelf inmiddels aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als je naam bekend wordt en we begrijpen daardoor heel goed dat de meeste anoniem willen blijven. De eerste dreigmail is al binnen, waarin er gesproken wordt over represailles voor mensen die openlijk opereren en het dreigement dat we onze toon moeten temperen en dat we moeten stoppen de pers te woord te staan. We zullen niet wijken voor intimidatie, nooit!

Reacties op onze website plaatsen we overigens alleen door als daar een echt emailadres bij wordt vermeld, we hadden last van vervelende reacties onder onzinaccounts, die worden niet doorgelaten en meteen verwijderd. Dat is ook de reden dat we bewust niet op Facebook zitten met de actiegroep, een inhoudelijke discussie zonder persoonlijke aanvallen is bijna niet te vinden op FB.

Een greep uit de vele reacties op de overlast van dit weekend:

Ik kon er op een gegeven moment letterlijk niet meer tegen en werd lichamelijk onwel door de situatie en toen zat ik al binnen achter mijn bureau, want buiten zitten/werken ging gewoon niet meer. We konden elkaar, zittend op dezelfde bank buiten, zelfs soms niet meer verstaan, laat staan een interview dat we op de telefoon die tussen ons in lag wilden beluisteren.

We hebben pas vandaag jullie site ontdekt omdat wij aan het googlen waren op overlast motorrijders; wij wonen sinds een paar jaar in *** en ook wij hebben, zoals zovelen, last van de langsscheurende motoren,ook al wonen we niet direkt aan de dijk. Maar gisteren en vooral vandaag, 5 april, sloeg werkelijk alles. Vanaf een uur of 10 in de ochtend tot zeker 5 uur s middags leek het of we op het circuit van Zandvoort waren beland…overal om ons heen het geluid van optrekkende en afremmende motoren. Omdat de dijk zich langs *** slingert kwam het geluid van links naar rechts en vice versa binnen gebulderd. Buitenzitten was eigenlijk niet te doen. Het is ongelofelijk wat zich op die smalle dijk afspeelt en wat we nog onbegrijpelijker vinden is dat dit blijft voortbestaan. Het is duidelijk dat de Zuiderdijk puur en alleen voor een mooi rondje scheuren wordt gebruikt, het is geen noodzakelijke doorgaande weg, behalve voor bestemmingsverkeer. We hopen dat een afsluiting van de Zuiderdijk gerealiseerd gaat worden om het woongenot van alle bewoners weer terug te brengen.

Als het aanpakken van de overlast weer vooruit wordt geschoven en het ernaar uit ziet dat het zo blijft dan ga ik hier echt weg! Daar is het te duur voor en het woongenot gaat met sprongen achteruit dus dat heb ik er niet voor over!

Was net van plan een mailtje naar jullie te sturen en tegelijk kwam die van jullie binnen. Niet normaal wat er vandaag gebeurt, we worden geteisterd door het corona virus en dan ook nog eens half motorend  Nederland over ons heen.Vanaf 10.00 uur is het begonnen en het einde is nog niet inzicht. Ben maar gestopt  met tellen maar een paar duizend zijn het er zeker. Sprak div.wandelaars en die die waren bang om verder te gaan. Dringende oproep van Mark Rutte blijf thuis maar dat is voor die groepen niet van belang. Zal het morgen ook aanmelden bij Drechterland. Het is niet te hopen dat dit ook met de Pasen gaat gebeuren.

Ik was van plan jullie laatste nieuwsbrief even te lezen over de proefafsluiting van de dijk, toen onderstaand bericht binnenkwam. Het is on-ge-lo-fe-lijk hoeveel motorrijders voorbij komen scheuren. Complete chaos!

Ik heb een filmpje gemaakt van 1 minuut hierop zie je 14 motorrijders voorbij komen!

Ik wil graag uw aandacht vragen en een oplossing voor de enorme overlast van motoren op de zuiderdijk de het hele weekend zitten wij in de herrie van gierende motoren dat kan toch niet?

Vandaag vanuit mijn tuin in Hoogkarspel viel mij het geluid van vele motoren ook al op. Was dus al bang dat het op de dijk wel eens goed mis zou kunnen zijn.

Twee meldingen met twee verschillende video’s met duidelijke overlast gedaan bij de Milieudienst. We zijn dit weekend naar onze boot gegaan, rustig achteraan op de steiger in de haven van ***. Vanaf half 5 waren we weer thuis hier aan de dijk, bij het monument. En de herrie was onbeschrijflijk en ongelooflijk! Met de tuindeuren open , de tv en elkaar niet te verstaan. Er zijn ook natuurgebieden langs de dijk. Alles raakt hierdoor verstoord. Volgende keer maak ik foto s en ik zal een klacht versturen. Verschrikkelijk gewoon.

Het is inderdaad schandalig lawaaiig vandaag. Weet je, het is een kwestie van een maal de politie midden op de dijk de motoren aan laten houden, de decibellen meten, beboeten en inbeslagnemen. Maar dat zal niet gebeuren… Het is inderdaad zenuwslopend die herrie, maar hoe er wat aan te doen? Ik lees nu de mail pas, anders had ik zeker een filmpje met herrie aan je doorgestuurd.  Ongelofelijk dat een stelletje idioten zo veel mensen kunnen belasten met hun snelheid, gevaar en lawaai.  Succes en jullie inzet wordt gewaardeerd!

Rotherrie is het.

Ik neem aan dat je dit natuurlijk weleens bekeken hebt maar als ik zo’n Motor Forum zie denk ik dat het vechten tegen de bierkaai is: die motorrijders vinden allemaal dat ZIJ zich netjes aan de regels houden en hebben schijt aan verbodsborden, sterker nog, ze lachen de gemeentes keihard uit…ik heb gegoogled op overlast dijken en dit is een topic op dat forum. Ze weten dondersgoed dat er nauwelijks politie op de dijk rijdt.

Wij wonen in Opmeer a.c de graafweg. Zoiets als gisteren héb ik als bewoner nog nooit meegemaakt op een zondag! De motorshow in Opmeer gaat komende weekend niet door dus krijgen we dit de héle zomer. Mijn god wat een vreselijke zondag gisteren! Ik zat braaf thuis in de tuin met oordoppen in maar op een gegeven moment ben ik naar binnen gevlucht. Kon wel janken.

Afgelopen zondag zijn er vanaf 10 uur in de ochtend duizenden motoren langs ons huis gereden, blijkbaar op weg naar jullie toe! Ik heb getracht melding te doen via 0900-8844 (veiligheidsregio) maar tot op heden is het nummer in gesprek, dus valt er geen enkele melding te doen. Ik zie ook geen emailadres of alternatief telefoonnummer. Ik vind dat elke recreatieve motorrijder de RIVM-voorschriften totaal aan z’n laars lapt en de boete van 390,00 euro verdient, te meer daar de motorrijders op doorgaande wegen zoals de **weg in ***, met een snelheid van zeker 80 km (als het niet meer is) rijden in plaats van 50 km. Ook rijden ze in groepen van meer dan 2 personen. A.s. Paasweekend heeft mijn man – die in een vitale functie werkt – nachtdiensten, en moet overdag slapen om het vol te houden. Aan onze weg wonen ook andere zorgverleners en verpleegkundigen met wisseldiensten. Bij deze een zeer dringende oproep om recreatief motorrijden te verbieden en te beboeten dit Paasweekend en elk weekend daaropvolgend: het lawaai was om helemaal gek van te worden.

Zelfs mijn vader die in *** woont, 84 jaar en dovig, werd gek van de herrie.

Het lijkt wel of de TT aan de gang is

Ik zat vanmiddag even met mijn stoeltje, bovenop de dijk. Ik werd binnen 5 minuten bedreigd door 3 van die snotneuzen. Ik bleek in de weg te zitten. Ze konden niet met 100 km per uur langs me heen.

Ik hoorde zelfs de hele dag motoren knetteren, wat een klote geluid is dat toch

Men rijdt daar dikwijls stukken harder, dan de toegestane 60 en houdt dus daarbij geen rekening met de overige recreanten!

En dan te denken dat als je met je brommer teveel lawaai maakt ze je gelijk aanhouden.

Hier ook… de héle dag… hoorbaar vanaf de dijk.. optrekken, afremmen, optrekken, afremmen… pff

Er moet eerst een ongeluk gebeuren zeker, het was bizar ! Motorrijders horen niet op deze dijk, tijd voor een petitie !

We konden mee genieten in onze tuin de wind stond onze kant uit. Soms leek het wel vliegtuigen zo hard.

Wat een herrie, sluiten die dijk en wel heel snel of de lasergun erop. gaan we dit ieder weekend hebben? wie heeft er nog een mooi stuk beton om te barricaderen; dit kan niet langer; en waar is de handhaving, ja bij de parkeerplaats. actie!!!

Het is echt vreselijk vandaag. Zou haast met grind gaan strooien. Wat een pokkeherrie.

Echt heel erg die herrie, en zo gevaarlijk. Wandelaars springen in het gras.

We zouden een rondje hardlopen op de dijk, maar zijn maar teruggegaan, het was té gevaarlijk op de dijk!

Het is vreselijk,je wordt er ,,knettergek” van!!! Levensgevaarlijke situaties, sommige motoren,,vliegen” rond de 100 KM per uur langs je heen.Volslagen idioten! Zo snel mogelijk die dijk afsluiten voor motoren!!!

Ik heb geen moeite met verkeer, maar als ik in de tuin zit en degene die naast mij zit niet meer kan verstaan van de enorme bak met herrie van de motorrijders…dan is er toch iets mis! Dus een pleziertje van een ander, vergalt de rust voor iemand thuis. Dat is in mijn beleving de omgekeerde wereld! Weg met al die herriemakers!

Wij wonen 50 jaar in *** dit hebben wij nog nooit meegemaakt zoveel lawaai je kon niet buiten zitten vanwege de racebaan op de dijk. Het ging de hele middag door enorm nog door het dorp zelf levensgevaarlijk.

Was niet normaal vandaag. De ene groep na de andere racede voorbij over de dijk….. hield maar niet op. En nog even gezellig met zijn allen verzamelen bij de vuurtoren

Net om 11.30 kwam er hele groep voorbij, een paar motorfanaten hadden ook de knalpot thuis gelaten, en dan ook lekker fel op het gas, snap niet da zulke motoren nog de weg op mogen, er zijn toch geluidsnormen?

We doen net of dit normaal is. Maar als we nadenken, echt nadenken is het gewoon terreur. En is er in een natuurgebied niets meer wat lijkt op rust, natuur en genieten. Ik vind dit werkelijk zeer verontrustend en bijzonder verdrietig. Waar kun je als mens nog tot rust komen en genieten van de natuur. Motorrijders met oordoppen in harnas om, helm, laarzen en vergeet de aangepaste uitlaat niet. Allemaal individueel en voor zichzelf aan het toeren. Volledig negeren van toegestane snelheid of overschrijding van geluid.

3 gedachten over “Mailbox stond roodgloeiend”

 1. Ik woon niet aan de Zuiderdijk, maar in de Kersenboogerd in Hoorn. Afgelopen zondag was het niet te harden! Via de provinciale weg hoor ik de knalfietsen aankomen om vervolgens via Hoorn 80 de Zuiderdijk op te draaien en dan gaat het gas er op. Volkomen aso. Zelfs 600 mtr van de dijk af is het een hels kabaal.

 2. is er al contact of overleg geweest met de gemeente of iemand van de veiligheidsregio; dit mag tijdens pasen niet nog een keer gebeuren.

 3. Wij wonen 100 meter aan de Zuiderdijk ten hoogte van Broekerhaven en zaten in de tuin op Zondag 5 april ,Een schrik ,een oor verdovend kabaal . Het lijkt wel of wij bij een racerij van de TT van Assen zaten.
  Wat een herrie niet even maar zeker de hele middag.
  Ik heb op de app de gluids meter gemiddeld op 75 Db en max 92 dB gemeten.
  Wie kan ons hier mee helpen om deze geluidsplaag te stoppen,
  De SED gemeentes help ons , wethouder van Drechterland en de wethouder van Stedebroec en hun raadsleden, Kom zelf eens pols hoogte nemen ,dat dit echt niet kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *