Schijt aan corona motorrijders

Al jarenlang ervaren de bewoners aan de Zuiderdijk grote overlast van motoren van maart tot en met oktober. Dit weekend, tijdens de coronacrisis, is de overlast gestegen tot het toppunt. Van half elf ’s ochtends tot etenstijd reden er vrijwel onafgebroken motoren in grote groepen over de dijk. Wielrenners, fietsers en wandelaars mogen zich niet met meer dan drie in de openbare ruimte begeven, voor motorrijders geldt dit (kennelijk) niet. Groepen van meer dan tien, soms wel twintig motoren scheuren met grote snelheid en een hoop lawaai over de dijk. De bewoners, die normaal gesproken in hun weekend vluchten voor de overlast, zijn nu aan huis gebonden en worden geterroriseerd door het lawaai van de motoren. Motoren houden schijt aan corona toertochten op de dijk.

Vanuit de actiegroep overlast Zuiderdijk (www.overlastzuiderdijk.nl) hebben we een oproep gedaan om filmpjes in te sturen van de ervaren overlast. Hiervan hebben we een compilatie gemaakt. Bekijk dit filmpje helemaal, niet afhaken na drie minuten door de herrie of doorscrollen, maar de gehele tien minuten helemaal uit te zitten met het geluid aan. Wat u in tien minuten ervaart, ervaren wij de gehele dag, van maart tot en met oktober, ieder weekend met mooi weer.

De fietsers en wandelaars die hun heil zoeken op de dijk, komen ook in gevaarlijke situaties terecht, ze worden afgesneden en gepasseerd met grote snelheid. Je kunt nu net zo goed in de berm van de N506 gaan fietsen of wandelen, dat is veiliger dan op de Zuiderdijk, immers die weg is bijna vier keer zo breed als de dijk en de snelheid waarmee het verkeer passeert is vergelijkbaar. Ook de natuurgebieden langs de dijk hebben te lijden onder dit motorengeweld. Vogels bij het natuurgebied van Schellinkhout zijn letterlijk al gevlogen, heeft een vogelaar vastgesteld. De zuiderdijk bevindt zich in een door de provincie aangewezen stiltegebied notabene! Ook zijn jetski’s te water gelaten bij het haventje van Wijdenes en hebben rondgescheurd voor de kust.

In een verkeerstelling op zondag 5 april van 14.41h tot en met 15.41h hebben wij 202 motoren geteld. Auto’s tellen lukte niet, want er waren te veel motoren. Dit betekent dat bewoners elke minuut 3 a 4 motoren voorbij horen komen en zo’n duizend op een dag. Geluidsoverlast veroorzaakt stress en hoge bloeddruk, dat is vastgesteld en onderzocht door o.a. het RIVM, dit geldt dus ook voor de bewoners aan de dijk. Ze worden onbeschermd blootgesteld aan meerdere uren lawaai. Je kunt op dit moment beter aan de A2 wonen dan aan de dijk, immers aan de A2 zijn nog geluidswallen en schermen aangelegd.

Het is duidelijk dat motorrijders tijdens de coronacrisis niet gaan kiezen voor een boek lezen in de achtertuin, maar zullen blijven rondrijden over de dijk, zolang deze crisis voortduurt.

3 gedachten over “Schijt aan corona motorrijders”

 1. Ik ben zelf motorrijder en ik vind dat jullie 100% gelijk hebben. Afsluiten voor al het motor en auto verkeer in het weekend. Ik snap ook niet waarom ze in groepen van rijden. Gevoel van vrijheid??? Naar mijn mening totaal geen gevoel van vrijheid als je als een kip zonder kop achter elkaar aanrijd.

  Groet

 2. Via het internet kwam ik op uw website terecht en ik moet zeggen, de klachten die hier staan zijn niet misselijk. Met plaatsvervangende schaamte zie ik gebeuren hoe mensen die op een motor rijden ( dit is iets heel anders dan motorrijders) overlast veroorzaken in de weekenden. Zelf rijd ik al meer dan 30 jaar motor en heb de nodige kilometers gemaakt in mijn leven, zo ook afgelopen weekend. Als ik zie hoe men zich als “motorrijder” gedraagt dan springen de tranen in mijn ogen. Veel gas geven, verkeerde open “aftermarket” uitlaten en kuddegedrag van het niveau “Biker Wannabee”.
  Toch hebben wij 1 ding gemeen, ik ben zelf motorrijder en rijd graag over Neerlands wegen maar ook ik stoor mij aan scheurende en blérende motoren, ook ik stoor mij aan grote groepen ( motoren en wielrenners). Toch durf ik u recht in de ogen aan te kijken en te beweren dat het ook anders kan. Mijn eigen motor is gewoon standaard zoals door de fabriek afgeleverd en is volgens de Nederlandse wetgeving dan ook goedgekeurd. Wanneer ik voorbij kom rijden met de juiste snelheid weet ik zeker dat u mijn motor hoort, echter geeft mijn uitlaat of motorblok geen overlast. Dit kan ook niet want mijn motor voldoet volkomen aan de wetgeving.
  Toch beweert u dat u overlast ervaart van de motorrijders op de dijk. Ik kan u verklappen dat dit komt omdat die motoren waar u last van heeft geen van alleen de juiste snelheid rijden, of geen goedgekeurd uitlaatsysteem gemonteerd hebben. En is dit de schuld van de motorrijders, waar ik er een van ben? Ik denk het niet. Ik vindt dat die schuld ligt bij de handhaver. De Handhaver verzaakt in deze om de regels na te leven en te controleren. Ik weet zeker dat wanneer men een dagje op de dijk gaat staan met een geijkte geluidsmeter (geen appje maar een echte deugdelijke geluidsmeter) en een bonnenboekje dat de overlast van de motoren een heel stuk zal afnemen.

  Zoals u kunt lezen neem ik uw klachten serieus, echter is de schuld niet bij de motorrijders maar bij de nalatige handhavers en mensen die in het weekend op een motor stappen en hier niet in gecorrigeerd worden. Door het gebrek aan handhaving staan dijkbewoners en de echte motorrijders rechtlijnig tegenover elkaar terwijl zij diep van binnen schouder aan schouder staan. Ik mag graag rijden over onze wegen en dijken en hoop dat ik dat tot lengte van dagen mag volhouden. Zeker in dit soort tijden waar men verplicht moet binnen zitten. Om mijn zinnigheid te behouden ga ik net als de wandelaars en de fietsers mijn frisse neus halen maar dan op de motor en het liefst op een manier zodat anderen er geen last van hebben. En voor wat het waard is, excuses namens al diegene die het ook voor mij verzieken.

  1. Inderdaad, er zijn gelukkig ook zat motorrijders die normaal gedrag aanhouden en dan is er niks aan het handje. Op de Westerdijk tuffen er ook een hoop voorbij. Niks mis mee en als ze dan genieten gun ik dat een ieder. Waar het schort zijn inderdaad de sportmotoren die denken dat de bocht op de Westerdijk bij de kinderboerderij een soort TT bocht is. Vaak pakt men stoer het binnenbochtje van deze blinde bocht en mijn zorg is dat hier nog eens een keer een hardloper knetterhard doodgereden wordt. Ook de choppers die knalpotten eronder hebben om vooral maar lekker op te vallen voor iedereen die op het balkon zit helpen niet.
   Vaak genoeg rijden er stoeten legerauto’s of old timers voorbij. Daar kan ik ook van genieten maar het verschil is dat die wel normaal rijden. Zet inderdaad gewoon maar eens een flitspaal op de bekende punten op de dijk en het gedoe is snel over. Spekt de kas van de staat meteen wat in deze tijden. En als je jezelf dan gewoon aan de regeltjes houdt kan je toch lekker toeren en is er niks aan het handje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *