Geslaagde bijeenkomst 30 september

De bijeenkomst van dijkbewoners en vlakbij-de-dijkbewoners van maandag 30 september was zeer geslaagd. Er kwamen zo’n 40 mensen op af en we kregen ook veel e-mails van mensen die meldden dat ze er graag bij hadden willen zijn, maar verhinderd waren. Nog steeds druppelen er e-mails binnen van mensen die het pamflet gevonden hebben en de overlast onderschrijven.

Op de bijeenkomst hebben we uitgelegd hoe we tot dit initiatief gekomen zijn. De overlast neemt jaar na jaar toe. Rein is hier dertig jaar geleden komen wonen en toen werd zijn huis als niet courant bestempeld omdat het zo ontzettend afgelegen zou liggen. We zijn ook op onderzoek uitgegaan in de tijd tussen het verspreiden van het pamflet en de bijeenkomst. Toen ontdekten we dat de dijk in een groot stiltegebied valt, aangewezen door de provincie.

Verder hebben we contact gehad met de gemeente Lopik over hun aanpak bij het weekend verbod voor motoren van maart tot oktober. Daar zijn metingen verricht voor en na het afsluiten van een deel van de dijk en de overlast nam aantoonbaar af. Zoals verwacht gingen de motorenclubs hierover naar de rechter om het verbod ongedaan te krijgen. Wat ze eerder gelukt is in Brabant, de gemeente moest daar het verbod ongedaan maken. In Lopik hield het verbod bij de rechter wel staande, omdat zij het anders aangepakt hebben. De motorenclubs zijn nu tot de Raad van State aan toe gegaan. De uitspraak van de Raad van State hierover laat nog even op zich wachten en zal ergens in november komen.

Bij de bijeenkomst was wethouder Jeroen Broeders ook aanwezig, die aangaf bezig te zijn met dit thema. Er was sprake van een vervroeging van de metingen aan de Zuiderdijk, in plaats van 2020 al in 2019. Helaas is dit afgestemd door CDA en VVD. De heer Broeders was bij deze vergaderingen toen niet aanwezig helaas. We hebben als dijkbewoners benadrukt dat de gemeente heel goed moet kijken naar de aanpak van Lopik, omdat die het meest succesvol is.

Hindernissen in dit traject zijn onder andere het feit dat de gemeente geen eigenaar is van de dijk, maar het Hoogheemraadschap. We houden vinger aan de pols!

Er is in Schellinkhout een verkeersalliantie geweest, maar deze bestond maar uit een beperkt aantal leden. Dit was onderdeel van het project vitale dorpen. Tijdens de bijeenkomst werd door een van de leden gemeld dat iedereen welkom was op de eerstvolgende bijeenkomst, maar tot op heden hebben wij hier nog geen informatie over ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *