Overlast Zuiderdijk

Het aantal motorrijbewijzen is gestegen van 100.000 in de jaren ’80 naar ruim 1,5 miljoen in 2019. Dit heeft z’n weerslag op onder andere het verkeer op de zuiderdijk in West-Friesland. Bewoners aan de dijk en vlakbij de dijk ervaren grote hinder van motoren in het weekend, zowel de enkeling die vol gas over de dijk scheurt als de grote groepen. Van Schellinkhout tot aan Broekerhaven wordt overlast ervaren, maar ook de dorpen Wijdenes, Oosterleek en hele grote delen van Venhuizen.

Tegelijkertijd bij dit filmpje is het aantal decibel gemeten met een geijkte app. Als er 3dB bijkomt, betekent dat dat de ‘hoeveelheid’ geluid verdubbelt, het vermogen verdubbelt. Deze meting is gedaan op 40 meter afstand, dat betekent dat op 20 meter afstand het geluidsniveau 81 dB was en op 10 meter 87 dB, vergelijkbaar met een motorkettingzaag en dat dus bij elke voorbijrijdende motor opnieuw. Op een mooie voorjaarsdag rijdt er gemiddeld elke drie minuten één of meerdere motoren (groep) voorbij.

Eén gedachte over “Overlast Zuiderdijk”

 1. Geachte ‘reindu’,

  Ik ben blij dat u deze web site heeft gebouwd, goed dat u de overlast probeert te vatten in cijfers. Cijfers zijn belangrijk, ze onderbouwen mijn gevoelens van onbehagen als ik in de lente en zomer op een mooie windstille Zondag ochtend (om een uur of tien) van Oosterleek naar mijn favoriete vogel spot plek ‘de Nek’ bij Schellinkhout wil wandelen of fietsen. Ik zag daar deze na zomer samen met andere vogelaars een zeldzame steltloper: de grauwe franjepoot. Mijn plezier (en velen waren met mij, fietsers, gps puzzeltocht volgers, wandelaars en skeeleraars) werd vergalt, niet alleen door het lawaai, maar ook door het roekeloze rijgedrag van mijn medeweggebruikers: de motorrijders. Gelukkig stuift iedereen aan de kant als ze met veel vertoon van macht aan komen racen, op kilometers afstand kun je ze al horen tenslotte!
  Mijn vraag is: ik hoop van niet maar: zijn er ongelukken bekend die met deze manier van weggebruik te maken hebben?

  Hartelijke groet, Jonika

  Ik gun iedereen zijn plezier maar de dijk gebruiken als motorracebaan en je medeweggebruikers als ‘te ontwijken targets’ is walgelijk!
  Uiteraard waren er ook motorrijders bij die heel rustig reden, die heb ik in het voorbij gaan met een lach en hoofdknik hartelijk bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *