Overlast Zuiderdijk

Het aantal motorrijbewijzen is gestegen van 100.000 in de jaren ’80 naar ruim 1,5 miljoen in 2019. Dit heeft z’n weerslag op onder andere het verkeer op de zuiderdijk in West-Friesland. Bewoners aan de dijk en vlakbij de dijk ervaren grote hinder van motoren in het weekend, zowel de enkeling die vol gas over de dijk scheurt als de grote groepen. Van Schellinkhout tot aan Broekerhaven wordt overlast ervaren, maar ook de dorpen Wijdenes, Oosterleek en hele grote delen van Venhuizen.

Tegelijkertijd bij dit filmpje is het aantal decibel gemeten met een geijkte app. Als er 3dB bijkomt, betekent dat dat de ‘hoeveelheid’ geluid verdubbelt, het vermogen verdubbelt. Deze meting is gedaan op 40 meter afstand, dat betekent dat op 20 meter afstand het geluidsniveau 81 dB was en op 10 meter 87 dB, vergelijkbaar met een motorkettingzaag en dat dus bij elke voorbijrijdende motor opnieuw. Op een mooie voorjaarsdag rijdt er gemiddeld elke drie minuten één of meerdere motoren (groep) voorbij.

5 gedachten over “Overlast Zuiderdijk”

 1. Geachte ‘reindu’,

  Ik ben blij dat u deze web site heeft gebouwd, goed dat u de overlast probeert te vatten in cijfers. Cijfers zijn belangrijk, ze onderbouwen mijn gevoelens van onbehagen als ik in de lente en zomer op een mooie windstille Zondag ochtend (om een uur of tien) van Oosterleek naar mijn favoriete vogel spot plek ‘de Nek’ bij Schellinkhout wil wandelen of fietsen. Ik zag daar deze na zomer samen met andere vogelaars een zeldzame steltloper: de grauwe franjepoot. Mijn plezier (en velen waren met mij, fietsers, gps puzzeltocht volgers, wandelaars en skeeleraars) werd vergalt, niet alleen door het lawaai, maar ook door het roekeloze rijgedrag van mijn medeweggebruikers: de motorrijders. Gelukkig stuift iedereen aan de kant als ze met veel vertoon van macht aan komen racen, op kilometers afstand kun je ze al horen tenslotte!
  Mijn vraag is: ik hoop van niet maar: zijn er ongelukken bekend die met deze manier van weggebruik te maken hebben?

  Hartelijke groet, Jonika

  Ik gun iedereen zijn plezier maar de dijk gebruiken als motorracebaan en je medeweggebruikers als ‘te ontwijken targets’ is walgelijk!
  Uiteraard waren er ook motorrijders bij die heel rustig reden, die heb ik in het voorbij gaan met een lach en hoofdknik hartelijk bedankt!

  1. Geweldig wat jullie doen.
   Wij wonen niet in Venhuizen, maar in Bovenkarspel.
   Ook daar heeft het onze mooie zomerdag vergald door die asosiale motorcrossers.
   Niet normaal. Zo’n onaflatende rot herrie. Een ander woord hiervoor kan ik zo gauw niet bedenken. En dat allemaal op die smalle dijk. Gekkenwerk! Dat is het. En egoïsme ten top.
   Laten we hopen, dat er snel door de overheid wordt ingegrepen
   Hartelijke groet
   Sippelina

 2. Geachte heer/mevrouw,

  Bij deze is het misschien verstandiger om te gaan genieten van de mooie geluiden, de roffel, de brom, de knal, het heerlijke geluid van al die prachtige motoren. Het scheelt u vee hartproblemen, veel stress en veel niet genieten van u fijne huis.

  Ook zie ik een ruime afstand tussen de motorrijders, minimaal 5 a 10 meter. Zeer netjes en beschaafd en zeker geen schijt aan Corona. Ook dragen zij handschoenen, bedekken hun gezicht geheel nog beter dan een mondkapjes en dragen zei beschermende kleding.

  Ook heb ik nog wel een aantal tips, verhuizen richting Friesland of Groningen daar is het een stuk rustiger. Meer ruimte, meer rust, minder motorrijders voor minder geld. Wat ook een optie is, neem motorrijlessen en koop een motor. Dan vanzelf gaat u genieten en hoeft u niet te verhuizen.

  Ook kunt u denken aan een headphone van Beats by Dre met onderdrukking van geluiden die van buitenaf komen. Wat u dan moet doen:
  – neem op een doordeweekse dag, wanneer er niemand over de dijk rijdt het geluid op van de prachtige omgeving en de rust, niet te vergeten de tjielpende mussen, de loeiende koeien en de mekkerende geiten. Adem diep de heerlijke geur in van de ontlasting van de beestjes, neem een hap van uw tosti waar per ongeluk nog een poepvlieg op zit.

  – wat u doet op een zomersweekend met veel motorrijders, pak uw headphone, zet hem op en geniet van de rust.

  Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met mij opnemen, want ik sta u bij bij raad en daad!

  Mvg,
  Een motorrijder met een geheel Akrapovic systeem zonder decibel killers.

  Love man!❤️

 3. Ik herken alle klachten. Ook voor Muiderberg en Muiden geldt dit.
  Afgelopen weekend passeerden honderden motorrijders, velen in groepsverband, onze lokale weg. Al sinds de laatste twee jaren viel het ons al op dat het aantal motorrijders in aantal toenam. Momenteel lijkt het nog meer toe te nemen.
  Doordat de db-begrenzer ontbreekt worden wij vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur continu belast door een dusdanig hoge geluidsbelasting dat er eigenlijk niets anders opzit dan naar binnen te gaan omdat het buiten verblijven een grote ergernis wordt. Zelfs binnenshuis dringt het geluid van deze hard scheurende motoren door.
  De maximum snelheid wordt gigantisch overschreden.

 4. Dus.. er moesten eerst miljoenen extra uitgegeven worden zodat iedereen lekker in zijn of haar dijkhuisje kon blijven wonen na de dijkverzwaring en nu willen aanwonenden die straat voor zichzelf hebben?
  Dat noemen we dus nimby gedrag.

  En dus graag de meerkosten van de dijk doorberekenen aan de aanwonenden. Dan maak je er maar een eigen weg van, met bijbehorende kosten.
  Wat een enorm asociale website is dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *