Wederopstanding van de rust aan de dijk

Het was een zalig weekend! Een wederopstanding van de rust aan de dijk. Zelf zijn we druk geweest met het rondrijden met koffie voor de verkeersregelaars. Ook anderen hebben de moeite genomen om ze te voorzien van ijsjes, zelfgemaakte soep en we hebben zelfs gehoord dat er de wereldberoemde Oosterleker notencake is gegeven (we zijn benieuwd naar het recept!).

Veel van de verkeersregelaars kwamen helemaal uit Groningen, gingen om 7h van huis en waren pas om 21h thuis. Verder hebben dijkbewoners ook hun huis opengesteld voor toiletbezoek, ondanks corona, want de gemeente had nog niet gedacht aan sanitaire voorzieningen.

We hebben ook weer filmpjes mogen ontvangen van leden van de mailinglist. Onze hartelijke dank daarvoor, want zelf waren we niet in de gelegenheid om deze fantastische rust vast te leggen:


https://www.youtube.com/watch?v=v23i3yeEkuo

Wat meteen opvalt is dat je de vogels kunt horen! En het groot aantal fietsers en wandelaars op de dijk.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlT-Uc7eUxc&t=4s

Dit filmpje laat mooi het enorme contrast zien tussen zondag 5 april en deze afgelopen zondag. (Als het geluid 2x zo hard klinkt, telt een decibelmeter er 3 dB bij. De hoeveelheid geluid met motoren is ongeveer 10 tot 20 x zo veel, als zonder motoren.)

Ook hebben anderen voor ons de verkeerstelling uitgevoerd op zondag, onze dank is wederom groot:

Aantal verkeersdeelnemers per uur:

Fietsers: 328
Wandelaars: 32
Brommers: 16
Wielrenners: 62
Auto’s: 8

Ter vergelijking; vorige week werden 202 motoren per uur geteld! Dit aantal is bevestigd door de coördinerend verkeersregelaar die op zondag 5 april op eigen initiatief ook aan het tellen gegaan was en 250 motoren per uur telde bij Schellinkhout.


Hieruit kan maar één conclusie getrokken worden, corona of niet. De dijk moet óf opengesteld worden voor gemotoriseerd verkeer, maar dan moeten fietsers en wandelaars omgeleid worden. Immers het is ook niet veilig om in de berm van de N506 te wandelen of te fietsen (en die weg is ook nog eens vier keer zo breed als de dijk!).

Óf de dijk moet afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Daarbij kunnen we ook nog opmerken dat de dijk aan de kant van het water grenst aan een natura 2000 gebied en aan de landzijde aan een stiltegebied, dus de keuze voor welke verkeersstroom de voorkeur geniet is evident.

Enkele reacties op de rust van afgelopen weekend:


“De sluiting van de Zuiderdijk voor gemotoriseerd verkeer dit paasweekend is een mooie opsteker, zij het dat de corona crisis daarvoor de aanleiding moet zijn. Hopelijk kan het verbod permanent worden.
Beste leden van de Actiegroep, wat een fantastische rustige wandel/fietsdag hebben we gehad, zonder agressiviteit, geen gevaarlijke situaties, gewoon ook allemaal blije gezichten. Je kon het water horen klotsen tegen de dijk! Super! De vogels kunnen weer neerstrijken… Dank voor jullie inzet.” 

“Wat was t een verademing!! Ook op de Dorpsweg was t een stuk rustiger en we hebben met genot gefietst op de dijk : dat was “ gewoon “ mogelijk !! We hebben de mannen en vrouwen bij de afzettingen steeds bedankt !!! Dat dit weekend maar snel opvolging krijgt.”

“Ik woon hier al enkele decennia, vroeger was het ook zo mooi stil en het leven was goed, moet je al die vogels horen!”

Kortom iedereen heeft genoten! Ook de fietsers staken hun duimen op naar de verkeersregelaars. Veel blije gezichten, mensen met kinderen op de dijk en zelfs ouders met kinderwagens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *