Nieuwsbrief mei 2020

Toename overlast waargenomen

Afgelopen maand merken we dat het aantal motorrijders weer toeneemt op de dijk, na de afsluiting was het even rustig, maar daarna nam het aantal motoren in het weekend al weer toe naar op zondag gemiddeld elke minuut een motor. Ook wordt er in de avonden keihard gereden op de dijk en wordt de dijk gebruikt als een soort circuit van Zandvoort. Bij het meten van de snelheid kwamen we op 116 km/h op een dijk waar je maar 60 mag. Mensen geven aan dat ze zich niet meer veilig voelen om ’s avonds even te gaan wandelen of fietsen op de dijk. 

Melden bij de gemeente helpt!

Als je melding doet via www.fixi.nl word je in de loop van de week teruggebeld door een medewerker van de gemeente die uitgebreid de tijd neemt om je klacht door te spreken.

Nulmetingen juni en overdracht dijk

In juni gaan er nulmetingen plaatsvinden. Helaas vernamen we uit de krant dat de overdacht van de polderwegen van het hoogheemraadschap naar de gemeente uitgesteld is van 2021 naar 2022, wat vermoedelijk ook voor de dijk geldt. Het zou ons niet verbazen als daarmee de plannen voor het afsluiten van de dijk weer uitgesteld gaan worden en van uitstel komt afstel. We zijn er dus nog lang niet!

Duitsland en Oostenrijk pakken motorlawaai aan

In Duitsland wordt het grondiger aangepakt, ook daar zijn ze helemaal klaar met motorlawaai: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/25235-motie-tegen-motorlawaai-goedgekeurd-door-duitse-eerste-kamer Naast een inrijverbod in de weekenden in bepaalde gebieden, wordt er ook gewerkt aan strenge geluidsnormen voor motoren; maximaal 70-78 dB, dat is niet meer dan een gewone auto.

Ook Oostenrijk is het spuugzat en gaat luidruchtige motoren weren van bergwegen https://nos.nl/artikel/2335618-luidruchtige-motoren-verboden-op-bergwegen-in-tirol.html

Iets dergelijks zou eenvoudig voor Nederland gedaan kunnen worden; om te beginnen alle dijken afsluiten voor luidruchtige motoren en alle openbare wegen door stilte- en natuurgebieden.

Zandvoort en Bergen gaan handhaven

De politie in Zandvoort en omgeving heeft aangekondigd aankomend weekend strenger te gaan controleren op geluidsoverlast en rijgedrag van motoren: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/25258-pinksteren-politie-controleert-motorrijders-extra-op-geluidsoverlast-en-rijgedrag
Bijgevoegd nog een artikel dat vandaag verschenen is in het Algemeen Dagblad. Inmiddels hebben wij afgelopen maand ook contact gehad met de mensen die in het artikel reageren. Het is duidelijk dat we niet alleen staan in de ervaren overlast van motoren op smalle dijken.

Bergen heeft een nieuwe burgemeester die direct daadkrachtig gaat inzetten op het terugdringen van overlast door motoren: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/267980/bergen-pakt-motoroverlast-aan-controles-op-snelheid-en-geluid-zijn-niet-eenmalig?fbclid=IwAR1RAJW_nIkRVJ_dotm4y3E7u3UkQqTlkgDerY5xttP58bHUwVKiWjyuxPg

Pinksteren

We wensen iedereen een rustig Pinksterweekend toe met mooi weer. Graag horen we van jullie terug hoe aankomend weekend verlopen is qua overlast.