Actiegroep geluidsoverlast Krimpenerwaard

Screenshot Google Streetview Krimpenerwaard

Door de uitzending van De Monitor ‘je leven vergald door herrie van motoren‘ kwamen we in contact met de actiegroep van de Krimpenerwaard (een dijk tussen Haastrecht en Schoonhoven). Zij hebben net als wij een actiegroep en een website (en een nieuwsbrief). De uitzending van De Monitor ging voornamelijk over hun situatie. Veel zaken zijn vergelijkbaar, de overlast, maar ook de situatie van de dijk (je hebt te maken met provincie, gemeente én waterschap) en ook daar valt de dijk in een stiltegebied.

Wellicht moeten we ook gaan toewerken naar een landelijke aanpak, want elke dijk kan wel z’n eigen actiegroep beginnen, maar het probleem is natuurlijk overal hetzelfde; motoren mogen (bijna) ongelimiteerd herrie maken, er is geen handhaving en bewoners ervaren een enorme overlast.

De website van de actiegroep geluidsoverlast in de Krimpenerwaard is te vinden op: https://geluidoverlast-krimpenerwaard.com/

Je leven vergald door herrie van motoren

Een screenshot van de uitzending met onze Zuiderdijk

Afgelopen zondag was de uitzending van het programma De Monitor over geluidsoverlast door motoren. Het blijkt dat wij aan de dijk niet de enige zijn. We mochten de aftrap geven voor de intro van de uitzending. In de rest van de uitzending komen verschillende belangengroepen aan bod, waaronder ook de bewoners van de Krimpenerwaard die ook heel goed beschrijven wat wij ook ervaren en voelen. e overlast van het lawaai grijpt enorm in, in je privé leven. Je kunt er niet aan ontsnappen tenzij je verhuist of op die dagen gewoon maar weggaat van huis, want zelfs als je in huis zit hoor je het continue geluid van voorbij racende motoren. De beide filmpjes van Machteld kwamen duidelijk in beeld en de bewoners van de Krimpenerwaard hadden precies soortgelijke filmpjes. Overigens worden de motorrijders zelf ook geïnterviewd wat ook een goed inzicht geeft in hun visie en waarom een hard geluid zo ontzettend belangrijk is bij het motorrijden. Hieronder de link naar de uitzending:

https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/je-leven-vergald-door-herrie-van-motoren

Verder werd ook duidelijk dat je het van handhaving niet moet hebben. Bepaalde merken mogen gewoon 106 decibel produceren, wat 20 tot 30 keer harder is dan een kettingzaag en overeenkomt met de hoeveelheid geluid van een popconcert. Bij meer dan 100 dB is gehoorschade na een kwartier blootstelling al een feit.

De monitor heeft geluidsoverlast als dossier opgenomen en ze zoeken (nog steeds) ervaringen en verhalen, je kunt je verhaal hier kwijt:

https://demonitor.kro-ncrv.nl/deel-jouw-verhaal/geluidsoverlast

RvS doet uitspraak over ‘Lopik’

De Raad van State stelt in de uitspraak dat er wel degelijk sprake is van geluidsoverlast van motoren, dat de grote aantallen recreatieve motorrijders in het weekend afbreuk doen aan het gemeentelijk en provinciale beleid gericht op het stimuleren van fietsen en wandelen, en dat het college de proportionaliteit in acht heeft genomen door de geslotenverklaring voor motorfietsen te laten gelden voor een beperkte periode en voor een beperkt deel van de Lekdijk. Daarmee sluit de Raad van State zich aan bij de eerdere uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland: alle belangen tegen elkaar afwegende en uit een oogpunt van verkeersveiligheid/overlast dient het belang van de omwonenden te prevaleren boven het belang van de motorrijders.

De rest is te lezen op: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@118372/201901278-1-a2/?fbclid=IwAR0QcjvtIJV0ZKA9OpDwDJndB9lxFS9uMWJ1jaFJ0lKXuG1T6YCgCW8x41Y#highlight=201901278