Nieuwsbrief mei 2021

We zijn er bijna….
Afgelopen tijd hebben we bijna tweewekelijks contact gehad met de gemeente over wanneer nou dan eindelijk het verkeersbesluit gepubliceerd zou worden. Eind april werd medio mei en dan nu is het besluit dan eindelijk gepubliceerd:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-23543.html
Nu gaat de bezwaartermijn van zes weken lopen en zal dus half juni dan eindelijk de afsluiting in de weekenden een feit zijn. Echter wij rusten pas als de borden er hangen! In ons gesprek met politie, gemeente en HHNK werd al duidelijk dat de politie geen prioriteit geeft aan handhaving van het verbod. Gelukkig heeft de gemeente wel BOA’s beschikbaar die bevoegd zijn
om dit verbod te handhaven. Zoals ze ook bijvoorbeeld een inrijverbod in de stad bij eenrichtingsverkeer kunnen handhaven. De situatie is eenduidig; er hangt een verbodsbord en doorrijden is een duidelijke overtreding.

Enquête over de visie buitengebied Drechterland
De gemeente heeft een enquête uitgezet om de mening van bewoners te vragen over de visie op het buitenleven in onze gemeente. Dit is een kans om uw mening te geven over de ontwikkeling van onder andere de omgeving van de Zuiderdijk.
https://samen.drechterland.nl/nl-NL/projects/verhaallijn-buitenleven-voor-iedereen
Deze enquête staat nog 14 dagen open.

Landelijke actie van overkoepelende actiegroep
De NEFOM, de landelijke groep waar wij ook bij aangesloten zijn, heeft ook niet stilgezeten. Samen met de actiegroep in Deventer zijn ze gestart met een spandoeken actie om het streven van maximaal 70 dB onder de aandacht te brengen. Wij hebben bewust ervoor gekozen hier (nog) niet aan mee te doen, omdat we onze energie eerst willen richten op de afsluiting van de dijk in de weekenden voor motorrijders. In hun nieuwsbrief blijkt ook wel dat er steeds meer bewoners door heel Nederland in actie komen tegen de buitenproportionele overlast van motorrijders, op mooie dagen. Ook wordt op steeds meer plaatsen de aanpak ‘Lopik’ gevolgd om wegen af te sluiten. (Opvallend genoeg in een veel hoger tempo dan dat onze gemeente en Hoogheemraadschap dat konden.)

Gezellige kaart van een motorrijder
Afgelopen weekend ontvingen wij een kaart met een zonnebloem, van de Parkinson stichting, met daarin een brief van een gefrustreerde motorrijder. Wél mét postzegel, dat scheelt weer.

“Geniet nog even van je rust”: dreigbrief om motorenverbod op de mat bij actiegroep – NH Nieuws


Eenzijdig ongeval motorrijder

Dit weekend voerden wij behalve tellingen ook snelheidsmetingen uit. Dat is eenvoudig te doen door een stuk dijk na te meten van 500 meter en dan met een stopwatch het aantal seconde te klokken. We hebben snelheden gemeten van meer dan 100 km/h en zelfs harder dan 120 km/h. Het verbaast ons dan ook niet dat dit weekend ook (weer) een eenzijdig ongeval plaatsvond met een motor.

Op de dijk mag je maximaal 60 km/h. De politie zou in één middag het jaarquotum aan boetes kunnen uitschrijven, als ze de snelheden zouden meten en een kwart van de motorrijders zou direct het rijbewijs kunnen inleveren, want ze rijden meer dan 50 km/h te hard.

Dit ongeluk benadrukt maar weer de noodzaak om motoren te weren van de dijk. De dijk wordt gebruikt als circuit, met alle gevolgen van dien.

Nieuwsbrief mei 2020

Toename overlast waargenomen

Afgelopen maand merken we dat het aantal motorrijders weer toeneemt op de dijk, na de afsluiting was het even rustig, maar daarna nam het aantal motoren in het weekend al weer toe naar op zondag gemiddeld elke minuut een motor. Ook wordt er in de avonden keihard gereden op de dijk en wordt de dijk gebruikt als een soort circuit van Zandvoort. Bij het meten van de snelheid kwamen we op 116 km/h op een dijk waar je maar 60 mag. Mensen geven aan dat ze zich niet meer veilig voelen om ’s avonds even te gaan wandelen of fietsen op de dijk. 

Melden bij de gemeente helpt!

Als je melding doet via www.fixi.nl word je in de loop van de week teruggebeld door een medewerker van de gemeente die uitgebreid de tijd neemt om je klacht door te spreken.

Nulmetingen juni en overdracht dijk

In juni gaan er nulmetingen plaatsvinden. Helaas vernamen we uit de krant dat de overdacht van de polderwegen van het hoogheemraadschap naar de gemeente uitgesteld is van 2021 naar 2022, wat vermoedelijk ook voor de dijk geldt. Het zou ons niet verbazen als daarmee de plannen voor het afsluiten van de dijk weer uitgesteld gaan worden en van uitstel komt afstel. We zijn er dus nog lang niet!

Duitsland en Oostenrijk pakken motorlawaai aan

In Duitsland wordt het grondiger aangepakt, ook daar zijn ze helemaal klaar met motorlawaai: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/25235-motie-tegen-motorlawaai-goedgekeurd-door-duitse-eerste-kamer Naast een inrijverbod in de weekenden in bepaalde gebieden, wordt er ook gewerkt aan strenge geluidsnormen voor motoren; maximaal 70-78 dB, dat is niet meer dan een gewone auto.

Ook Oostenrijk is het spuugzat en gaat luidruchtige motoren weren van bergwegen https://nos.nl/artikel/2335618-luidruchtige-motoren-verboden-op-bergwegen-in-tirol.html

Iets dergelijks zou eenvoudig voor Nederland gedaan kunnen worden; om te beginnen alle dijken afsluiten voor luidruchtige motoren en alle openbare wegen door stilte- en natuurgebieden.

Zandvoort en Bergen gaan handhaven

De politie in Zandvoort en omgeving heeft aangekondigd aankomend weekend strenger te gaan controleren op geluidsoverlast en rijgedrag van motoren: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/25258-pinksteren-politie-controleert-motorrijders-extra-op-geluidsoverlast-en-rijgedrag
Bijgevoegd nog een artikel dat vandaag verschenen is in het Algemeen Dagblad. Inmiddels hebben wij afgelopen maand ook contact gehad met de mensen die in het artikel reageren. Het is duidelijk dat we niet alleen staan in de ervaren overlast van motoren op smalle dijken.

Bergen heeft een nieuwe burgemeester die direct daadkrachtig gaat inzetten op het terugdringen van overlast door motoren: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/267980/bergen-pakt-motoroverlast-aan-controles-op-snelheid-en-geluid-zijn-niet-eenmalig?fbclid=IwAR1RAJW_nIkRVJ_dotm4y3E7u3UkQqTlkgDerY5xttP58bHUwVKiWjyuxPg

Pinksteren

We wensen iedereen een rustig Pinksterweekend toe met mooi weer. Graag horen we van jullie terug hoe aankomend weekend verlopen is qua overlast.

Overgrote meerderheid dijkbewoners ervaart ernstige overlast en wil afsluiting van de dijk voor gemotoriseerd verkeer

De uitslag van de enquête is binnen, het heeft even geduurd, maar de aanmeldingen voor de enquête bleven binnendruppelen. De lijst met emailadressen voor de nieuwsbrief is gestegen tot 106!
De enquête is door 60 personen ingevuld, dat is een zeer goede respons, gemiddeld ligt het responspercentage op 20%. De resultaten liegen er niet om, meer dan 90% van de dijkbewoners en aanwonenden ervaart behoorlijk tot ernstige overlast en heeft daardoor ook gezondheidsklachten!
Meer dan 70% woont direct aan de dijk (tot 500 m) en 25% woont binnen een afstand van 1 km van de dijk. De verhouding in ervaren overlast ligt ongeveer gelijk. Slechts één persoon gaf aan geen overlast te ervaren, maar die voegde nog toe dat hij/zij vooral last had van klagende buren, een verwaarloosbare minderheid.

De meerderheid geeft aan dat het lawaai de voornaamste bron is van overlast. Bij ‘overige’ werd vrijwel unaniem ingevuld dat een combinatie van de genoemde factoren, geluid/onveilige verkeerssituatie/het aantal en de snelheid, de overlast veroorzaakten

Meer dan de helft van de bewoners krijgt gezondheidsklachten door de overlast! Een kwalijke zaak. (Bij overig werden klachten als ‘irritatie’ (4x), ‘overprikkeld’ en ‘hoge bloeddruk’ ingevuld. Iemand voegde ook nog toe ‘verminderd leefplezier’.)

Als oplossing zien de bewoners een afsluiting voor gemotoriseerd verkeer, gedurende de maanden met mooi weer of het gehele jaar. Bij overige werden opties gegeven als ‘gehele jaar afsluiting gemotoriseerd verkeer’

Op de vraag hoe het paasweekend ervaren was, kwam een lading reacties, op één na allemaal zeer positief. De woorden fantastisch, heerlijk, wat een verademing, weldadig, een paradijs etc kwamen het meeste voor:


Een verademing en onbelemmerd genoten van de rust. Eindelijk fietsen zonder schichtig opletten.
Ontspannend en een gevoel van veiligheid
zeer goed. kwam er nu pas achter dat de motoren niet alleen geluidsoverlast veroorzaken maar dat de klank ervaring stress veroorzaakt eigenlijk hetzelfde als een straaljager. dit ook omdat we in een bocht wonen van twee rechte stukken.
Het was een verademing, het was echt een paradijs. Ik hoorde veel gezoem, het bleken bijen te zijn. Ook durfde ik weer met mijn kind over de dijk te fietsen.
Als een weldaad voor lijf en ziel…Het waarnemen van geluiden van vogels kinderen in buurmans tuin welke je weer hoort spelen en lachen…In stilte een boek weer gelezen. Een Rijke toevoeging van het wonen aan de Zuiderdijk
Het was heerlijk, rustgevend en ontspannend om eindelijk eens op een weekend/feestdag te genieten van de heerlijke omgeving waar we wonen zonder dat de dijk als racecircuit werd gebruikt.
Op en top genoten van de stilte! Zo zou het altijd horen te zijn in een stiltegebied! En zoveel blije gezichten van fietsers, wandelaars, joggers, skaters, waarvan zeker 90% in de 4 jaar dat ik hier woon nog nooit Op de dijk heb gezien, omdat het onveilig is met al die motoren, autos en grote groepen wielrenners
Als een godsgeschenk. Eindelijk weer een ervaring hoe het hoort te zijn. Stilte natuur veiligheid en ontspanning. In plaats van het opgedrongen normaal met terreur van motorrijders en auto’s die domineren en alleen recht opeisen. Dit ten koste van de mensen die genieten van de natuur. Nu zag je zoveel mensen fietsen, hardlopen, wandelen zelfs weer kinderwagens en kinderen op fietsen.

Weldadige rust, heerlijk in de tuin kunnen genieten. Eindelijk!
Een weldaad, rust, ontspanning, natuurgeluiden ervaren
Ongekende stilte. Vogels, (kinder)stemmen en het klotsende water. En een normaal gesprek in de tuin.
Eindelijk een normaal gesprek kunnen voeren in de tuin en niet met gevaar voor eigen leven de weg op kunnen gaan.
De rust was fantastisch, heel veel mensen , wandelaars, fietsers hebben kunnen genieten van het mooie weer en voelde zich veilig op de dijk.
Heerlijk rustig natuurlijk.
Heel fijn die rust
Heerlijk. Een enorme opluchting.
Vervelend indien je geen brief had mocht je niet door en kon je niet bij je eigen woning gaat lekker als je meerdere auto’s hebt
Fantastisch!
Zeer positief
Heerlijk rustig
Ontzettend positief, eindelijk weer normaal
Wat een rust,kan weer in de tuin zitten
Heel erg rustig, fantastisch
Fantastisch
Rustig, stil zoals het zou moeten zijn
Geweldig een weelde.
Geweldig wat een stilte/rust
Zeer aangenaam, rustig en veilig
Een verademing
Zeer aangenaam, vele waren dolgelukkig.
Prima
Zalig
Verademing, wat een verschil, kon weer rustig in de tuin zitten
Heerlijk, kijk ernaar uit dat dit vaker gebeurd.
Weldadig
Fantastisch
Heel prettig
Een verademing
Geweldig!!! Wat een rust! Verademing!
heerlijk rustig kunnen wandelen
in een woord : geweldig, inderdaad horen wij veel meer vogels ed geluiden
Erg prettig en rustig. Kon nu echt ontspannen van het mooie weer genieten
Een verademing
Heerlijk. Fietsers, wandelaars (waaronder nu ook kinderen), skeeleraars konden heerlijk genieten van de dijk. Zonder het gevaar en geluidsoverlast van motoren en auto’s.
Een verademing zonder het geraas van de motorrijders.
fantastisch rustig en veilig
Heerlijke dagen
Zalig
een zegen
paradijs op aarde

Wederopstanding van de rust aan de dijk

Het was een zalig weekend! Een wederopstanding van de rust aan de dijk. Zelf zijn we druk geweest met het rondrijden met koffie voor de verkeersregelaars. Ook anderen hebben de moeite genomen om ze te voorzien van ijsjes, zelfgemaakte soep en we hebben zelfs gehoord dat er de wereldberoemde Oosterleker notencake is gegeven (we zijn benieuwd naar het recept!).

Veel van de verkeersregelaars kwamen helemaal uit Groningen, gingen om 7h van huis en waren pas om 21h thuis. Verder hebben dijkbewoners ook hun huis opengesteld voor toiletbezoek, ondanks corona, want de gemeente had nog niet gedacht aan sanitaire voorzieningen.

We hebben ook weer filmpjes mogen ontvangen van leden van de mailinglist. Onze hartelijke dank daarvoor, want zelf waren we niet in de gelegenheid om deze fantastische rust vast te leggen:


https://www.youtube.com/watch?v=v23i3yeEkuo

Wat meteen opvalt is dat je de vogels kunt horen! En het groot aantal fietsers en wandelaars op de dijk.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlT-Uc7eUxc&t=4s

Dit filmpje laat mooi het enorme contrast zien tussen zondag 5 april en deze afgelopen zondag. (Als het geluid 2x zo hard klinkt, telt een decibelmeter er 3 dB bij. De hoeveelheid geluid met motoren is ongeveer 10 tot 20 x zo veel, als zonder motoren.)

Ook hebben anderen voor ons de verkeerstelling uitgevoerd op zondag, onze dank is wederom groot:

Aantal verkeersdeelnemers per uur:

Fietsers: 328
Wandelaars: 32
Brommers: 16
Wielrenners: 62
Auto’s: 8

Ter vergelijking; vorige week werden 202 motoren per uur geteld! Dit aantal is bevestigd door de coördinerend verkeersregelaar die op zondag 5 april op eigen initiatief ook aan het tellen gegaan was en 250 motoren per uur telde bij Schellinkhout.


Hieruit kan maar één conclusie getrokken worden, corona of niet. De dijk moet óf opengesteld worden voor gemotoriseerd verkeer, maar dan moeten fietsers en wandelaars omgeleid worden. Immers het is ook niet veilig om in de berm van de N506 te wandelen of te fietsen (en die weg is ook nog eens vier keer zo breed als de dijk!).

Óf de dijk moet afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Daarbij kunnen we ook nog opmerken dat de dijk aan de kant van het water grenst aan een natura 2000 gebied en aan de landzijde aan een stiltegebied, dus de keuze voor welke verkeersstroom de voorkeur geniet is evident.

Enkele reacties op de rust van afgelopen weekend:


“De sluiting van de Zuiderdijk voor gemotoriseerd verkeer dit paasweekend is een mooie opsteker, zij het dat de corona crisis daarvoor de aanleiding moet zijn. Hopelijk kan het verbod permanent worden.
Beste leden van de Actiegroep, wat een fantastische rustige wandel/fietsdag hebben we gehad, zonder agressiviteit, geen gevaarlijke situaties, gewoon ook allemaal blije gezichten. Je kon het water horen klotsen tegen de dijk! Super! De vogels kunnen weer neerstrijken… Dank voor jullie inzet.” 

“Wat was t een verademing!! Ook op de Dorpsweg was t een stuk rustiger en we hebben met genot gefietst op de dijk : dat was “ gewoon “ mogelijk !! We hebben de mannen en vrouwen bij de afzettingen steeds bedankt !!! Dat dit weekend maar snel opvolging krijgt.”

“Ik woon hier al enkele decennia, vroeger was het ook zo mooi stil en het leven was goed, moet je al die vogels horen!”

Kortom iedereen heeft genoten! Ook de fietsers staken hun duimen op naar de verkeersregelaars. Veel blije gezichten, mensen met kinderen op de dijk en zelfs ouders met kinderwagens!

Korte reactie op artikelen in de pers

Dat de discussie nu goed op gang komt is duidelijk. Even een paar korte feiten op een rij om bepaalde misverstanden uit de wereld te helpen;

  • deze actiegroep bestaat sinds september 2019 toen na een weekend de overlast ook de spuigaten uitliep
  • de actiegroep heeft nu ongeveer 75 ‘emailadressen’ dus zo’n 150 ‘leden’ uitgaande van 2 personen per huishouden; zowel direct aanwonenden van de dijk als in de omgeving van de dijk, we ontvangen dagelijks nieuwe aanmeldingen door de toegenomen bekendheid.
  • het plan om de dijk motorluw te maken lag er al in 2018 bij de gemeente dankzij de inspanningen van o.a. de verkeersalliantie Schellinkhout
  • de dijk ligt in een door de provincie aangewezen stiltegebied aan de landzijde
  • de dijk ligt in een natura 2000 gebied aan de waterzijde
  • de actiegroep wil een weekend afsluiting voor gemotoriseerd verkeer van maart tot en met oktober, dan blijven er nog 305 dagen over om wél over de dijk te rijden
  • de actiegroep zal NOOIT overgaan tot het strooien van spijkers/grind/olie, dat is wat we juist willen voorkomen door bewoners een stem te geven
  • de actiegroep was niet bereikbaar voor commentaar; we hadden één gemiste oproep. We doen ons best alle mails en telefoontjes te beantwoorden, maar dat lukt niet altijd (meteen)

Antwoord op veel gehoorde uitspraken

“het is die ene enkele nieuwkomer en die moet maar verhuizen”

Duidelijk is dat het allang niet meer om een enkele klagende ‘nieuwkomer’ gaat. Als de mensen die hier al meer dan 25 jaar wonen aangeven ook overlast te ervaren is het antwoord ‘dan wordt het tijd om naar het bejaardentehuis te gaan’. Als oplossing wordt dan aangedragen dat zowel de nieuwkomer als de bejaarde maar moet verhuizen. De MAG (landelijke motoren actiegroep) die hier in december was op gesprek, zijn zich bewust van de overlast en vond deze dijk ook niet geschikt voor motoren).

“het komt door gebrek aan handhaving”

Een wonderlijk argument. Met diezelfde redenering zou je dus kunnen zeggen dat je gewoon door rood kunt rijden, zolang je niet gepakt wordt. Dat zolang mama niet kijkt je snoep uit de pot kunt stelen en als de pot leeg is, is dat niet jouw schuld, maar van mama die niet goed handhaafde?

“een grote groep motorliefhebbers wordt getroffen door die enkele dijkbewoner”

Er zijn ongeveer 1 miljoen motorliefhebbers in Nederland, dus nog altijd 16 miljoen andere mensen. Daarbij is de dijk gewoon te smal voor én fietsers én wandelaars én motoren én auto’s. Dan kun je net zo goed stellen dat wandelen en fietsen langs de N506 een goed idee is. Het gaat én om de bewoners van de dijk, de bewoners in het gebied eromheen, én de wandelaars én de fietsers uit de wijde omtrek die overlast ervaren van 5% van de bevolking die motor rijdt.

“de actiegroep is egoïstisch”

Deze actiegroep is voor afsluiting van maart tot en met oktober en alleen de weekenden, dat komt neer op 60 dagen, dus blijven er nog 305 dagen over om wél met de motor over de dijk te rijden. Geen overdreven egocentrische wens dachten wij zo. (Andere actiegroepen aan de dijk willen een motorluwe dijk het gehele jaar, maar die krijgen minder aandacht omdat deze groep toevallig wat handiger is met websites/artikelen/filmpjes monteren/pers.)

Voor de overige argumenten hebben we een bingo-kaart gemaakt, wie ‘m als eerste vol heeft (op Facebook gaat het snel), mag ‘m insturen. 😉

Ps @ Han S, fijn dat je deze website gevonden hebt, kun je meteen zien wat er waar is van de sprookjes en wat niet. Je bent altijd welkom, stuur ons even een mail en we zetten de koffie klaar voor je. overlastzuiderdijk@gmail.com

Zuiderdijk alleen met Pasen dicht

Goed nieuws en slecht nieuws. We kunnen voor heel eventjes opgelucht ademhalen, want aankomend weekend met Pasen gaat de dijk dicht. Helaas maar voor één weekend dus, dus de kans is groot dat we het weekend daarna gewoon weer aan de goden overgeleverd zijn. De strijd is dus nog niet gestreden. Afgelopen weekend was ook een ‘normaal’ weekend, dus de verwachting is dat na Pasen de ellende weer net zo hard terugkomt, zoals altijd.

In 2018 is in het visiedocument van de gemeente Drechterland al besloten om in 2020 onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid om (doorgaand) gemotoriseerd verkeer te weren op de Zuiderdijk.

Gemeentebelangen heeft een poging gedaan vorig jaar om dit onderzoek te vervroegen naar 2019, maar dat voorstel is toen afgeschoten. Door corona komt deze beslissing nu weer op de lange baan. In februari bleek al dat de belofte om de metingen zoals deze in Lopik ook zijn uitgevoerd, op z’n vroegst pas in mei zouden starten, omdat de gemeente het rapport van Lopik nog niet bestudeerd hadden. (Wij wel en we hebben het ook in handen, zie bijlage) De aanpak van Lopik is eenvoudig en doeltreffend; je zet een enquête uit onder bewoners over de ervaren overlast, je telt in twee weekenden het aantal motoren, je sluit de dijk af, en telt weer het aantal motoren en je vraagt weer naar de afname van de ervaren overlast. Als deze twee voldoende afnemen, kan het besluit om de dijk af te sluiten definitief worden genomen.

Afname van de overlast op de Lekdijk bij Lopik

Wij zullen dan ook alvast een vooronderzoek doen als actiegroep en dit weekend ook verkeerstellingen uitvoeren en na komend weekend een enquête uitzetten onder de mailinglist over de ervaren overlast in het weekend, voor en na de afsluiting.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200408_43004681/dijk-tussen-hoorn-en-enkhuizen-paasweekeinde-dicht-voor-motoren-omdat-ze-voetgangers-en-fietsers-te-dicht-op-elkaar-drijven

Mailbox stond roodgloeiend

De ontwikkelingen sinds gistermiddag/avond zijn heel hard gegaan. Ook na het versturen van onze mail naar de gemeenteraad en college van B&W kwamen nog e-mails met klachten en filmpjes binnen. Een ronde langs diverse nieuwssites leerde dat niet alleen de Zuiderdijk en omgeving er helemaal klaar mee is, maar het lijkt erop dat 16 miljoen Nederlanders het gedrag van de 1,5 miljoen motorrijders in ons land massaal spuugzat zijn. In Limburg, Gelderland, Zuid-Holland en diverse andere plaatsen regende het klachten en verschenen artikelen in de lokale media aldaar. Gisteren meldde de NOS al even dat de verschillende veiligheidsregio’s aanstuurden op een nationaal overleg over de enorme overlast en aanvullende maatregelen zouden overwegen. Vanavond hebben de veiligheidsregio’s en de burgemeesters overleg:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1212139877/burgemeesters-bespreken-overlast-motorrijders

Hier is te lezen dat de KNMV zich horende doof en ziende blind opstelt over de discussie over de overlast en niet inhoudelijk ingaat op de klachten van omwonenden, maar de schuld schuift op ‘beeldvorming’ en dat er altijd geklaagd wordt in de eerste mooie weekenden (pak de handschoen eens op zou je zeggen, durf ook eens in die spiegel te kijken en te reflecteren in plaats van alleen maar hameren op waar je recht op hebt). De MAG stelt zich wat dat betreft volwassener op en erkent de ervaren overlast en roept haar leden op om de motor echt even te laten staan.

Vanochtend werden we benaderd door het Noordhollands Dagblad en RTV-NH, vrijwel tegelijkertijd en dit heeft geresulteerd in verschillende artikelen. Het NHD was gistermiddag bij een bezoek aan het strandje bij Schellinkhout, ook het enorme aantal motoren opgevallen, terwijl de NOS die avond blij naar buiten bracht dat het in de haven van Hoorn geweldig was en heel rustig. Overigens is het citaat van het NHD over dat we zelf de wegen gaan afsluiten nooit als zodanig door ons uitgesproken, maar het idee klinkt wel aanlokkelijk onderhand.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200406_15500035/omwonenden-zijn-herrie-van-motoren-op-zonnige-dagen-over-de-zuiderdijk-bij-wijdenes-helemaal-zat-video

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/265080/bewoners-venhuizen-zijn-motorrijders-spuugzat-de-wanhoop-nabij

De mailbox van de actiegroep bleef gedurende de dag volstromen met reacties, niet alleen hier uit de buurt, maar ook uit de binnenlanden van West-Friesland, maar soms ook zelfs ver daarbuiten. Nog een mooi filmpje van een van de dijkbewoners: https://youtu.be/OYlq7y9xUxE

We hebben ook gesproken met de eigenaren van de recreatiewoningen op Park West Frisia en die gaven aan dat ze dit weekend, ondanks het mooie weer, binnen hebben gezeten met de ramen en deuren dicht.

Om een beeld te geven van de groeiende omvang van het protest: de mailinglist van overlastzuiderdijk heeft inmiddels zo’n 60 emailadressen en daar zit ongetwijfeld een enkele ‘lurker’ tussen die de inhoud van de emails doorspeelt aan z’n motorvrienden, en dat mag, want niks is geheim wat we doen. Maar om even aan te geven dat het allang niet meer ‘om die paar zeikerige nieuwkomers aan de dijk gaat, die beter kunnen verhuizen’, zoals door een enkeling gesuggereerd is. We houden de emailadressen strikt geheim en zullen die met niemand delen, we hebben zelf inmiddels aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als je naam bekend wordt en we begrijpen daardoor heel goed dat de meeste anoniem willen blijven. De eerste dreigmail is al binnen, waarin er gesproken wordt over represailles voor mensen die openlijk opereren en het dreigement dat we onze toon moeten temperen en dat we moeten stoppen de pers te woord te staan. We zullen niet wijken voor intimidatie, nooit!

Reacties op onze website plaatsen we overigens alleen door als daar een echt emailadres bij wordt vermeld, we hadden last van vervelende reacties onder onzinaccounts, die worden niet doorgelaten en meteen verwijderd. Dat is ook de reden dat we bewust niet op Facebook zitten met de actiegroep, een inhoudelijke discussie zonder persoonlijke aanvallen is bijna niet te vinden op FB.

Een greep uit de vele reacties op de overlast van dit weekend:

Ik kon er op een gegeven moment letterlijk niet meer tegen en werd lichamelijk onwel door de situatie en toen zat ik al binnen achter mijn bureau, want buiten zitten/werken ging gewoon niet meer. We konden elkaar, zittend op dezelfde bank buiten, zelfs soms niet meer verstaan, laat staan een interview dat we op de telefoon die tussen ons in lag wilden beluisteren.

We hebben pas vandaag jullie site ontdekt omdat wij aan het googlen waren op overlast motorrijders; wij wonen sinds een paar jaar in *** en ook wij hebben, zoals zovelen, last van de langsscheurende motoren,ook al wonen we niet direkt aan de dijk. Maar gisteren en vooral vandaag, 5 april, sloeg werkelijk alles. Vanaf een uur of 10 in de ochtend tot zeker 5 uur s middags leek het of we op het circuit van Zandvoort waren beland…overal om ons heen het geluid van optrekkende en afremmende motoren. Omdat de dijk zich langs *** slingert kwam het geluid van links naar rechts en vice versa binnen gebulderd. Buitenzitten was eigenlijk niet te doen. Het is ongelofelijk wat zich op die smalle dijk afspeelt en wat we nog onbegrijpelijker vinden is dat dit blijft voortbestaan. Het is duidelijk dat de Zuiderdijk puur en alleen voor een mooi rondje scheuren wordt gebruikt, het is geen noodzakelijke doorgaande weg, behalve voor bestemmingsverkeer. We hopen dat een afsluiting van de Zuiderdijk gerealiseerd gaat worden om het woongenot van alle bewoners weer terug te brengen.

Als het aanpakken van de overlast weer vooruit wordt geschoven en het ernaar uit ziet dat het zo blijft dan ga ik hier echt weg! Daar is het te duur voor en het woongenot gaat met sprongen achteruit dus dat heb ik er niet voor over!

Was net van plan een mailtje naar jullie te sturen en tegelijk kwam die van jullie binnen. Niet normaal wat er vandaag gebeurt, we worden geteisterd door het corona virus en dan ook nog eens half motorend  Nederland over ons heen.Vanaf 10.00 uur is het begonnen en het einde is nog niet inzicht. Ben maar gestopt  met tellen maar een paar duizend zijn het er zeker. Sprak div.wandelaars en die die waren bang om verder te gaan. Dringende oproep van Mark Rutte blijf thuis maar dat is voor die groepen niet van belang. Zal het morgen ook aanmelden bij Drechterland. Het is niet te hopen dat dit ook met de Pasen gaat gebeuren.

Ik was van plan jullie laatste nieuwsbrief even te lezen over de proefafsluiting van de dijk, toen onderstaand bericht binnenkwam. Het is on-ge-lo-fe-lijk hoeveel motorrijders voorbij komen scheuren. Complete chaos!

Ik heb een filmpje gemaakt van 1 minuut hierop zie je 14 motorrijders voorbij komen!

Ik wil graag uw aandacht vragen en een oplossing voor de enorme overlast van motoren op de zuiderdijk de het hele weekend zitten wij in de herrie van gierende motoren dat kan toch niet?

Vandaag vanuit mijn tuin in Hoogkarspel viel mij het geluid van vele motoren ook al op. Was dus al bang dat het op de dijk wel eens goed mis zou kunnen zijn.

Twee meldingen met twee verschillende video’s met duidelijke overlast gedaan bij de Milieudienst. We zijn dit weekend naar onze boot gegaan, rustig achteraan op de steiger in de haven van ***. Vanaf half 5 waren we weer thuis hier aan de dijk, bij het monument. En de herrie was onbeschrijflijk en ongelooflijk! Met de tuindeuren open , de tv en elkaar niet te verstaan. Er zijn ook natuurgebieden langs de dijk. Alles raakt hierdoor verstoord. Volgende keer maak ik foto s en ik zal een klacht versturen. Verschrikkelijk gewoon.

Het is inderdaad schandalig lawaaiig vandaag. Weet je, het is een kwestie van een maal de politie midden op de dijk de motoren aan laten houden, de decibellen meten, beboeten en inbeslagnemen. Maar dat zal niet gebeuren… Het is inderdaad zenuwslopend die herrie, maar hoe er wat aan te doen? Ik lees nu de mail pas, anders had ik zeker een filmpje met herrie aan je doorgestuurd.  Ongelofelijk dat een stelletje idioten zo veel mensen kunnen belasten met hun snelheid, gevaar en lawaai.  Succes en jullie inzet wordt gewaardeerd!

Rotherrie is het.

Ik neem aan dat je dit natuurlijk weleens bekeken hebt maar als ik zo’n Motor Forum zie denk ik dat het vechten tegen de bierkaai is: die motorrijders vinden allemaal dat ZIJ zich netjes aan de regels houden en hebben schijt aan verbodsborden, sterker nog, ze lachen de gemeentes keihard uit…ik heb gegoogled op overlast dijken en dit is een topic op dat forum. Ze weten dondersgoed dat er nauwelijks politie op de dijk rijdt.

Wij wonen in Opmeer a.c de graafweg. Zoiets als gisteren héb ik als bewoner nog nooit meegemaakt op een zondag! De motorshow in Opmeer gaat komende weekend niet door dus krijgen we dit de héle zomer. Mijn god wat een vreselijke zondag gisteren! Ik zat braaf thuis in de tuin met oordoppen in maar op een gegeven moment ben ik naar binnen gevlucht. Kon wel janken.

Afgelopen zondag zijn er vanaf 10 uur in de ochtend duizenden motoren langs ons huis gereden, blijkbaar op weg naar jullie toe! Ik heb getracht melding te doen via 0900-8844 (veiligheidsregio) maar tot op heden is het nummer in gesprek, dus valt er geen enkele melding te doen. Ik zie ook geen emailadres of alternatief telefoonnummer. Ik vind dat elke recreatieve motorrijder de RIVM-voorschriften totaal aan z’n laars lapt en de boete van 390,00 euro verdient, te meer daar de motorrijders op doorgaande wegen zoals de **weg in ***, met een snelheid van zeker 80 km (als het niet meer is) rijden in plaats van 50 km. Ook rijden ze in groepen van meer dan 2 personen. A.s. Paasweekend heeft mijn man – die in een vitale functie werkt – nachtdiensten, en moet overdag slapen om het vol te houden. Aan onze weg wonen ook andere zorgverleners en verpleegkundigen met wisseldiensten. Bij deze een zeer dringende oproep om recreatief motorrijden te verbieden en te beboeten dit Paasweekend en elk weekend daaropvolgend: het lawaai was om helemaal gek van te worden.

Zelfs mijn vader die in *** woont, 84 jaar en dovig, werd gek van de herrie.

Het lijkt wel of de TT aan de gang is

Ik zat vanmiddag even met mijn stoeltje, bovenop de dijk. Ik werd binnen 5 minuten bedreigd door 3 van die snotneuzen. Ik bleek in de weg te zitten. Ze konden niet met 100 km per uur langs me heen.

Ik hoorde zelfs de hele dag motoren knetteren, wat een klote geluid is dat toch

Men rijdt daar dikwijls stukken harder, dan de toegestane 60 en houdt dus daarbij geen rekening met de overige recreanten!

En dan te denken dat als je met je brommer teveel lawaai maakt ze je gelijk aanhouden.

Hier ook… de héle dag… hoorbaar vanaf de dijk.. optrekken, afremmen, optrekken, afremmen… pff

Er moet eerst een ongeluk gebeuren zeker, het was bizar ! Motorrijders horen niet op deze dijk, tijd voor een petitie !

We konden mee genieten in onze tuin de wind stond onze kant uit. Soms leek het wel vliegtuigen zo hard.

Wat een herrie, sluiten die dijk en wel heel snel of de lasergun erop. gaan we dit ieder weekend hebben? wie heeft er nog een mooi stuk beton om te barricaderen; dit kan niet langer; en waar is de handhaving, ja bij de parkeerplaats. actie!!!

Het is echt vreselijk vandaag. Zou haast met grind gaan strooien. Wat een pokkeherrie.

Echt heel erg die herrie, en zo gevaarlijk. Wandelaars springen in het gras.

We zouden een rondje hardlopen op de dijk, maar zijn maar teruggegaan, het was té gevaarlijk op de dijk!

Het is vreselijk,je wordt er ,,knettergek” van!!! Levensgevaarlijke situaties, sommige motoren,,vliegen” rond de 100 KM per uur langs je heen.Volslagen idioten! Zo snel mogelijk die dijk afsluiten voor motoren!!!

Ik heb geen moeite met verkeer, maar als ik in de tuin zit en degene die naast mij zit niet meer kan verstaan van de enorme bak met herrie van de motorrijders…dan is er toch iets mis! Dus een pleziertje van een ander, vergalt de rust voor iemand thuis. Dat is in mijn beleving de omgekeerde wereld! Weg met al die herriemakers!

Wij wonen 50 jaar in *** dit hebben wij nog nooit meegemaakt zoveel lawaai je kon niet buiten zitten vanwege de racebaan op de dijk. Het ging de hele middag door enorm nog door het dorp zelf levensgevaarlijk.

Was niet normaal vandaag. De ene groep na de andere racede voorbij over de dijk….. hield maar niet op. En nog even gezellig met zijn allen verzamelen bij de vuurtoren

Net om 11.30 kwam er hele groep voorbij, een paar motorfanaten hadden ook de knalpot thuis gelaten, en dan ook lekker fel op het gas, snap niet da zulke motoren nog de weg op mogen, er zijn toch geluidsnormen?

We doen net of dit normaal is. Maar als we nadenken, echt nadenken is het gewoon terreur. En is er in een natuurgebied niets meer wat lijkt op rust, natuur en genieten. Ik vind dit werkelijk zeer verontrustend en bijzonder verdrietig. Waar kun je als mens nog tot rust komen en genieten van de natuur. Motorrijders met oordoppen in harnas om, helm, laarzen en vergeet de aangepaste uitlaat niet. Allemaal individueel en voor zichzelf aan het toeren. Volledig negeren van toegestane snelheid of overschrijding van geluid.

Schijt aan corona motorrijders

Al jarenlang ervaren de bewoners aan de Zuiderdijk grote overlast van motoren van maart tot en met oktober. Dit weekend, tijdens de coronacrisis, is de overlast gestegen tot het toppunt. Van half elf ’s ochtends tot etenstijd reden er vrijwel onafgebroken motoren in grote groepen over de dijk. Wielrenners, fietsers en wandelaars mogen zich niet met meer dan drie in de openbare ruimte begeven, voor motorrijders geldt dit (kennelijk) niet. Groepen van meer dan tien, soms wel twintig motoren scheuren met grote snelheid en een hoop lawaai over de dijk. De bewoners, die normaal gesproken in hun weekend vluchten voor de overlast, zijn nu aan huis gebonden en worden geterroriseerd door het lawaai van de motoren. Motoren houden schijt aan corona toertochten op de dijk.

Vanuit de actiegroep overlast Zuiderdijk (www.overlastzuiderdijk.nl) hebben we een oproep gedaan om filmpjes in te sturen van de ervaren overlast. Hiervan hebben we een compilatie gemaakt. Bekijk dit filmpje helemaal, niet afhaken na drie minuten door de herrie of doorscrollen, maar de gehele tien minuten helemaal uit te zitten met het geluid aan. Wat u in tien minuten ervaart, ervaren wij de gehele dag, van maart tot en met oktober, ieder weekend met mooi weer.

De fietsers en wandelaars die hun heil zoeken op de dijk, komen ook in gevaarlijke situaties terecht, ze worden afgesneden en gepasseerd met grote snelheid. Je kunt nu net zo goed in de berm van de N506 gaan fietsen of wandelen, dat is veiliger dan op de Zuiderdijk, immers die weg is bijna vier keer zo breed als de dijk en de snelheid waarmee het verkeer passeert is vergelijkbaar. Ook de natuurgebieden langs de dijk hebben te lijden onder dit motorengeweld. Vogels bij het natuurgebied van Schellinkhout zijn letterlijk al gevlogen, heeft een vogelaar vastgesteld. De zuiderdijk bevindt zich in een door de provincie aangewezen stiltegebied notabene! Ook zijn jetski’s te water gelaten bij het haventje van Wijdenes en hebben rondgescheurd voor de kust.

In een verkeerstelling op zondag 5 april van 14.41h tot en met 15.41h hebben wij 202 motoren geteld. Auto’s tellen lukte niet, want er waren te veel motoren. Dit betekent dat bewoners elke minuut 3 a 4 motoren voorbij horen komen en zo’n duizend op een dag. Geluidsoverlast veroorzaakt stress en hoge bloeddruk, dat is vastgesteld en onderzocht door o.a. het RIVM, dit geldt dus ook voor de bewoners aan de dijk. Ze worden onbeschermd blootgesteld aan meerdere uren lawaai. Je kunt op dit moment beter aan de A2 wonen dan aan de dijk, immers aan de A2 zijn nog geluidswallen en schermen aangelegd.

Het is duidelijk dat motorrijders tijdens de coronacrisis niet gaan kiezen voor een boek lezen in de achtertuin, maar zullen blijven rondrijden over de dijk, zolang deze crisis voortduurt.